You are currently viewing Francuska paradajz čorba: Recept za Crème de tomates

Francuska paradajz čorba: Recept za Crème de tomates

  • Post author:
  • Post category:RECEPTI
  • Reading time:13 mins read
Idi odmah na recept

Francuska paradajz čorba: Izuzetnost i senzualnost

Francuska paradajz čorba: U srcu francuske kulinarske baštine, jedno jelo se izdvaja kao simbol izuzetnosti i senzualnosti – Crème de tomates, poznata i kao francuska čorba od paradajza. Ova kremasta delikatesa nije samo obrok; to je umetničko delo koje odiše sofisticiranim ukusima i tradicijom koja seže duboko u korenje francuske kuhinje.

Kroz miris svežih paradajza, virtuoznost u pripremi, i bogatstvo istorije koja je utkana u svaki gutljaj, Crème de tomates poziva nas na putovanje kroz raskošnu paletu ukusa, otkrivajući tajne jednog od najfinijih gastronomskih iskustava koje Francuska ima da ponudi.

francuska paradajz corba

Francuska paradajz čorba: Plemenita saga Crème de tomates

U srcu pitoreskne francuske kuhinje, Crème de tomates ne samo da predstavlja ukusnu čorbu, već i nosi u sebi neizrecivu emotivnu istoriju. Njen nastanak je poput priče iz bajke, sa svakim sastojkom i svakim korakom pripreme svedočeći o vremenu kada su kuvari bili umetnici, a kuhinja – pozornica na kojoj se odvijaju prava čuda.

Ova čorba je rođena iz ljubavi prema zemlji, iz polja provansalskog sunca koje je obasjavalo najsočnije paradajze. Njeni počeci sežu u prošlost, gde su domaćice stvarale magiju u kuhinjama prepunim mirisnih začina i tradicionalnih recepata. Svaki kulinarski potez bio je nežan dodir, svaki sastojak je imao svoju priču koja se prenosila s kolena na koleno.

U srcu istorije Crème de tomates, oseća se duh francuske strasti za životom. Ova čorba nije samo gastronomski užitak; ona je živopisan portret vremena kada su obroci bili više od pukog zadovoljavanja gladi, bili su ceremonija, izraz ljubavi prema porodici i umetnost koja se delila s najbližima. Iz svakog lonca, iz svake kuhinje, izlazila je čorba koja je nosila miris prošlosti i ukus nezaboravnih trenutaka.

Danas, svaki gutljaj Crème de tomates odjekuje kao odjek prošlosti, podsećajući nas na vreme kada su jela imala dušu, a priče su se prenosile s ljubavlju. U svakom zalogaju oseća se nasleđe koje hrani ne samo telo, već i dušu, čineći Crème de tomates ne samo jelom, već i dragocenim nasleđem koje se prenosi s generacije na generaciju.

Globalni uticaj: Crème de tomates kao ambasador ukusa i elegancije

Crème de tomates nije samo francuski specijalitet; ona predstavlja kulinarski most koji spaja različite kulture širom sveta. Njen globalni uticaj se ogleda u tome što je postala ambasador ukusa i elegancije koji prelazi granice Francuske kuhinje. Ova kremasta čorba pronašla je svoje mesto na stolovima širom sveta, u restoranima sa Michelinovim zvezdama i domaćim kuhinjama, osvajajući srca ljubitelja hrane i postajući sinonim za sofisticiranost.

Francuska paradajz čorba: Recept za Crème de tomates i uputstvo za pripremu

Francuska paradajz čorba: Recept za Crème de tomates

Recept HypeListKuhinja: FrancuskaPriprema: Lako
Porcije

4

porcije
Priprema

20

minutes
Vreme kuvanja

30

minutes

Francuska paradajz čorba: Očaravajući recept za Crème de tomates, spoj savršenog i bogatog ukusa. Ukusna simfonija francuske kuhinje u svakom zalogaju.

Sastojci

  • 400 g paradajza (svežih ili iz konzerve visokog kvaliteta)

  • 2 čena belog luka

  • 2-3 grančice timijana

  • 1 srednje veliki luk

  • 30 g putera (za prženje luka)

  • 250 ml bistrog pilećeg bujona

  • 80 ml pavlake

  • 1 žumance

  • Pola kašičice šećera

  • So i biber po ukusu

  • 2 kašike seckanih paradajza (svežih ili iz konzerve za dekoraciju)

  • 1 kašika vode

Uputstva

  • Seckanje Luka i Paradajza:
    Tanje iseckajte luk. Uklonite tvrdu središnje jezgro paradajza i naseckajte ih na male komade.
  • Prženje Luka:
    Rastopite puter u šerpi na srednje jakoj vatri zajedno s vodom. Dodajte iseckani luk i kuvajte na laganoj vatri do 15 minuta, sve dok luk potpuno ne omekša, ali ne sme postati smeđ.
  • Dodavanje Arome:
    Dodajte grančice timijana, oljušteni beli luk, paradajze i šećer. Povećajte temperaturu na srednje i kuvajte otkriveno 10 minuta, povremeno mešajući paradajz.
  • Dodavanje Bujona:
    Ulijte svež bujon, promešajte sve i prokuvajte 2-3 minuta. Zatim izvadite grančice timijana.
  • Blending i Cedjenje:
    Koristite štapni mikser ili pasirajte smesu kroz pasirku. Ako koristite blender, obavezno procedite tečnost kroz cediljku kako biste uklonili kožice i semenke paradajza.
  • Priprema Jaja i Pavlake:
    U međuvremenu, umutite žumance i hladnu pavlaku u velikoj posudi dok se dobro ne sjedini. Zatim postepeno dodajte vrelu osnovu supe uz stalno mešanje. Mutite zajedno 1 minut.
  • Finalno Kuvanje:
    Vratite smesu u očišćenu šerpu i dovedite do blagog ključanja na srednje jakoj vatri uz neprestano mešanje. Mutite 3 minuta kako bi supa lagano zgusnula, ali pazite da nikako ne provri.
  • Dodatni Dobar Ukus:
    Ako želite dodati boju supi, umešajte kašiku seckanog svežeg paradajza. Posolite i pobiberite po ukusu.
  • Cedjenje i Posluživanje:
    Po želji, ponovo procedite kroz cediljku u posudu, a zatim poslužite.
  • Ukras i Posluživanje:
    Ukrasite čorbicu kašikom pavlake, svežim biljem i kockicama prepečenog hleba.

HYPE LIST

Pogledaj Listinge

Francuska čorba od pečuraka

Francuska čorba od belog luka

Link

Оставите одговор