You are currently viewing Francuska limun pita: Recept za čuvenu Tarte au Citron

Francuska limun pita: Recept za čuvenu Tarte au Citron

  • Post author:
  • Post category:RECEPTI
  • Reading time:11 mins read
Idi odmah na recept

Francuska limun pita: Očaravajući duet elegancije i osveženja

Francuska limun pita: U srcu francuske kulinarske umetnosti, jedna poslastica sjaji svojom neodoljivom jednostavnošću i sofisticiranim ukusom – Tarte au Citron, poznata i kao francuska pita od limuna. Ovaj slatki biser čini izuzetan spoj hrskave kore i živahne citrusne svežine, stvarajući nezaboravno iskustvo koje pleni sva čula.

Zakoračimo zajedno u svet Tarte au Citron, otkrivajući tajne njene raskošne istorije i uživajući u harmoniji ukusa koja nas vraća korenima francuske gastronomske tradicije.

francuska limun pita

Francuska limun pita: Virtuoznost i balans između kiselog i slatkog ukusa

Ono što čini Tarte au Citron posebnom jeste nežan balans između kisele note limuna i slatkog dodira koji doprinosi harmoniji ukusa. Kiselkasti citrusni tonovi savršeno se uklapaju s mekoćom kore, stvarajući jedinstveno iskustvo koje ne možete zaboraviti.

Istorija Tarte au Citron: Melodija prošlih vremena u svakom zalogaju

Zaronimo duboko u srce francuske kulinarske prošlosti, gde se rađa priča o Tarte au Citron – ne samo slatkiš, već i simfonija emocija utkana u svaki delić njenih hrskavih slojeva. Slike se prepliću kao niti u raskošnoj tapiseriji, a prva poglavlja ove poslastice bude se u pitoresknim pejzažima 19. veka Alzasa.

Tamo, među vinogradima i brdima, prvi majstori kuvara s ljubavlju su oblikovali ovu poslasticu, nesvesni da stvaraju nešto što će preći granice vremena. Tarte au Citron, sa svojom jednostavnom raskoši, brzo je osvajala srca domaćinstava i postala neizostavan deo porodičnih okupljanja. Njena istorija nije samo niz recepata i sastojaka; to je priča o porodičnim okupljanjima, slavlju ljubavi i deljenju radosti.

Kroz vekove se Tarte au Citron transformisala, ali njena suština ostala je nepromenjena – osećajnost limuna koji miluje ukusne pupoljke i hrskava kora koja šapuće priče davnih dana. Svaki zalogaj je putovanje kroz vreme, melodija prošlih vremena koja se oživljava u sadašnjem trenutku. Neka svaki komad ove limun pite bude podsetnik na ljubav prema tradiciji, na sva porodična okupljanja i na trenutke topline koje su obogatile stolove širom Francuske i šire.

Tarte au Citron danas: Globalni fenomen slatkog sveta

Danas, Tarte au Citron nije rezervisana samo za francuske kulinarske entuzijaste. Ova poslastica postala je globalni fenomen, a restorani širom sveta ponosno je poslužuju kao vrhunski desert. Sa svojom raskošnom istorijom i izvanrednim ukusom, Tarte au Citron neprestano ostavlja utisak na sve ljubitelje slatkiša, podsećajući nas da je prava umetnost uživanje u jednostavnim radostima života.

Francuska limun pita: Recept i uputstvo za pripremu

Francuska limun pita: Recept za čuvenu Tarte au Citron

Recept HypeListKuhinja: FrancuskaPriprema: lako
Porcije

4

porcije
Priprema

15

minutes
Vreme kuvanja

35

minutes

Francuska limun pita: Zavodljiva Tarte au Citron, spoj hrskave kore i osvežavajućeg limuna. Iskusite francusku eleganciju u svakom sočnom zalogaju.

Sastojci

  • – Za koru:
  • 200g brašna

  • 100g hladnog maslaca, narezanog na kockice

  • 1 jaje

  • Prstohvat soli

  • Hladna voda po potrebi

  • – Za fil:
  • 4 jaja

  • 150g šećera

  • 150ml sveže isceđenog soka od limuna

  • Kora od jednog limuna, narendana

  • 100g omekšalog maslaca

Uputstva

  • Priprema Kore:
    U posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli.
    Dodajte hladan maslac i trljajte ga rukama sa brašnom dok ne dobijete mrvice.
    Dodajte jaje i zamesite testo, po potrebi dodajte malo hladne vode.
    Formirajte loptu, uvijte je u prozirnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru 30 minuta.
  • Pečenje Kore:
    Rernu ugrejte na 180°C.
    Razvaljajte testo na radnoj površini i prenesite ga u pleh za tart.
    Probijte viljuškom dno testa i stavite papir za pečenje, preko njega stavite suvi pasulj.
    Pecite 15 minuta, zatim uklonite pasulj i papir i pecite dodatnih 10 minuta dok ne postane zlatno smeđe.

    Pojašnjenje termina “suvi pasulj” :
    Izraz “suvi pasulj” u ovom kontekstu koristi se kao “slepi pek” ili “pehar za pečenje slepih kora” prilikom pečenja testa. Ova tehnika sprečava da se testo nadima ili formira mehuriće tokom pečenja.
    Kada testo pečete prvi put (tzv. pre-pečenje ili blind baking), koristite papir za pečenje kako biste prekrili testo, a zatim ga opteretite suvim pasuljem ili keramičkim pekmezom. To pomaže održavanju oblika testa i sprečava podizanje sredine ili ivica. Ovaj postupak često se koristi kod pripreme tartova, pita ili kolača s koricom.
    Nakon prvog pečenja, pasulj se uklanja, a testo se dalje peče sa filom. Ova tehnika pomaže postizanju hrskave kore koja će podržati sočan fil, pružajući savršenu ravnotežu tekstura u konačnom dezertu.
  • Priprema Fila:
    Umutite jaja i šećer dok ne postanu svetliji i penasti.
    Dodajte sok i koricu limuna, zatim dodajte omekšali maslac i dobro promešajte.
  • Pečenje i Posluživanje:
    Prelijte fil preko pečene kore i vratite u rernu na još 20-25 minuta, dok se fil ne stegne.
    Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
    Po želji, pospite šećerom u prahu pre posluživanja.

HYPE LIST

Pogledaj Listinge

Francuski karamel puding

Lepljivi pirinač sa mangom

Link

Оставите одговор