You are currently viewing Meksički kolač sa mlekom: Recept za Tres Leches

Meksički kolač sa mlekom: Recept za Tres Leches

  • Post author:
  • Post category:RECEPTI
  • Reading time:22 mins read
Idi odmah na recept

Meksički kolač sa mlekom: Oda sočnosti i nežnosti

Meksički kolač sa mlekom: Dopustite sebi da zakoračite u čarobni svet meksičke kulinarske tradicije, gde se ukus sreće sa istorijom.

U središtu pažnje ovog gastronomskog putovanja nalazi se jedan poseban desert – poznat kao Tres Leches.

Ova neodoljiva poslastica nije samo slatki užitak; ona je priča ispričana kroz svaki sočan zalogaj, ukrašena bogatom istorijom i spojem tri vrste mleka. Zavirite s nama u tajnu ovog divnog kulinarskog iskustva, gde se tradicija susreće sa savremenim uživanjem u hrani.

meksicki kolac sa mlekom

Izvor

Šta je Tres Leches?

Tres Leches, doslovno prevedeno kao “Tri Mleka,” je desert čije je srce sastavljeno od tri vrste mleka: kondenzovano, evaporisano i obično mleko. Ovaj spoj čini kolač sočnim i neodoljivo mekanim, pružajući jedinstven doživljaj svakom zalogaju.

Istorija koja se topi u mleku: Tres Leches i njegova nasledstva

Tres Leches, meksički kolač sa mlekom, nosi sa sobom nevidljivu nit vremena, prošaranu pričama i sećanjima. Iako precizan trenutak njegovog nastanka ostaje umotan u tananu maglu prošlih vekova, veruje se da je njegova priča započela u toplim naručjima Meksika tokom 19. veka. Ovaj desert, čiji je identitet često obavijen tajanstvenošću, postao je sinonim za ljubav prema tradiciji i slatkim uživanjima.

Prema lokalnim legendama, Tres Leches se razvio iz bogate kulturne raznolikosti srednje Amerike, donoseći sa sobom esenciju ljubavi prema mleku i slatkim poslasticama. Sa vremenom, postao je omiljeni desert na raznim slavljima i posebnim prilikama širom Latinske Amerike, tkajući se u socio-kulturnu tkaninu regiona.

Ova ukusna kreacija nije samo zadovoljstvo za nepce, već i hod po stazama prošlosti. Svaki zalogaj Tres Lechesa je kao otvaranje starih knjiga, otkrivanje stranica ispisanih rukopisima vremena. Kroz svoju istoriju, ovaj meksički kolač se pretvara u svedoka prošlih trenutaka slavlja, porodičnih okupljanja i ljubavi prema kulinarskoj umetnosti.

Danas, Tres Leches nije samo desert; on je nit između tradicije i savremenog uživanja u hrani. Kroz svaki sloj mleka, osećamo pulsirajući ritam prošlih vremena, podsećajući nas da je hrana više od pukog ukusa – ona je priča koja se prenosi s kolena na koleno, sa stola na sto.

Popularnost širom sveta

Tres Leches nije ostao ograničen na granice Meksika; naprotiv, njegova popularnost je brzo prešla i međunarodne granice. Danas se može pronaći u mnogim latinoameričkim restoranima i poslastičarnicama širom sveta. Njegova jednostavnost u pripremi i izuzetan ukus čine ga omiljenim desertom kako među profesionalnim kuvarima, tako i među amaterima u kuhinji.

Meksički kolač sa mlekom: Recept i uputstvo za pripremu

Meksički kolač sa mlekom: Recept za Tres Leches

Recept HypeListKuhinja: MeksičkaPriprema: Lako
Porcije

4

porcije
Priprema

20

minutes
Vreme kuvanja

25

minutes

Meksički kolač sa mlekom: Uživajte u neodoljivom spoju sočnosti i istorije. Tres Leches – desert koji mazi nepce, putovanje kroz ukusne tradicije.

Sastojci

  • – Za biksvit
  • 4 jaja

  • 1 šolja šećera

  • 1 šolja brašna

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1/4 šolje mleka

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • – Za preliv od tri mleka
  • 1 šolja kondenzovanog mleka

  • 1 šolja evaporisanog mleka

  • 1 šolja običnog mleka

  • – Za šlag
  • 1 šolja slatke pavlake

  • 2 kašičice šećera

Uputstva

  • Priprema biskvita:
    Umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
    Dodati brašno i prašak za pecivo, pa lagano promešati.
    Dodati mleko i vanilu, ponovo promešati.
    Sipati smesu u pleh za pečenje i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđ.
  • Preliv od tri mleka:
    Pomešati kondenzovano, evaporisano i obično mleko u posudi.
    Kad se biskvit ispeče, izbušiti ga viljuškom ili čačkalicom na nekoliko mesta i postepeno ga preliti pripremljenim prelivom. Ostaviti da se upije.
  • Priprema šlaga:
    Umutiti slatku pavlaku sa šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.
    Namazati šlag preko biskvita nakon što se dobro natopio mlekom.
  • Hlađenje i posluživanje:
    Ostaviti Tres Leches kolač u frižideru najmanje 2 sata pre posluživanja.
    Poslužiti ohlađeno i uživati u bogatom i sočnom ukusu ovog meksičkog deserta.

HYPE LIST

Pogledaj Listinge

Španski kolač od badema

Voćni puding sa chia semenkama

Link

Оставите одговор